RESERVATION: 0570 - 546105

Richard Kemerink op Schiphorst

1 Aug 2018 To 30 Sep 2018

Vanaf heden tot eind september exposeert Richard Kemerink op Schiphorst bij ons in de Galerie Brasserie 1703.

Binnen het werk van kunstenaar Richard Kemerink op Schiphorst vormt het stilleven een vrij nieuw onderdeel.  Rond 2014 begint hij een schilderij in het genre, dat hij op een enkele uitzondering na tijdens zijn academiejaren, niet eerder beoefende.

Dit doek en de doeken die volgen, laten stuk voor stuk een veelheid aan realistisch geschilderde ’stille’ voorwerpen zien. Oude, nieuwe, waardevolle, onbetekenende, houten, stenen, plastic voorwerpen zijn het, zorgvuldig  door de kunstenaar in een uiterst precieze opstelling geplaatst. In alle veelheid zijn klassieke balans en een haast kubistisch ritme leidend. De dingen worden losgezongen van hun oorspronkelijke betekenis, om in het schilderij een eigen universum te kunnen bevolken.

Aanvankelijk zijn de schilderijen vanuit het donker geschilderd,  zoals de 17e eeuwse voorgangers dat deden, niet zelden ook met vanitas motieven erin verwerkt. Sinds enkele jaren zien we echter een opvallende ontwikkeling naar een lichter, kleurrijker palet, waardoor deze voorstellingen juist de associatie met optimisme en levenslust oproepen.